Välkommen till WBS nya välsmakande receptsida som vi döpt till ”Mat ombord”.
Vi anar att det finns många matintresserade bland våra medlemmar som förmodligen sitter på härliga recept som funkar att laga till och avnjutas i båten eller på kajen.
Det här är lite på försök men vår förhoppning är att du vill bidra med ett eller flera av dina favoritrecept som vi kommer publicera här. Gärna tillsammans med en smarrig bild på din anrättning. Kanske din maträtt även är förknippad med ett härligt minne från en båtsemester eller från ett besök i en mysig hamn som vill dela med dig av. Enda begränsningen är att maträtterna antingen ska kunna tillagas i ett båtkök eller på en grill. Skicka ditt recept till Fredrik Rege. Vill du ha hjälp med att ta en fin bild på din anrättning så kanske han kan hjälpa dig med detta.
Vår tanke är även att vi vid några tillfällen per år träffas och avnjuter en enkel men välsmakande måltid, antingen i vårt klubbhus eller vid hamnens fina grillplats. Gärna en maträtt som ni bidragit med.
Varmt välkommen till första matträffen, lördagen den 5 april, kl 15:00 i klubbhuset där vi kommer servera lite mat och passande dryck till självkostnadspris.
Föranmäl dig via mail till Fredrik Rege. senast 2 april. En liten slant som täcker kostnader för mat och dryck swishas i samband med träffen.
Första bidraget till ”Mat ombord” kommer från Eva Lindvall som här delar med sig av ett recept på en ljuvlig fisksoppa.
FISKSOPPA A LÁ WBS
Enkel tillagning i gryta över en låga, lägg till eller dra ifrån, allt efter tillgång på råvaror eller efter tycke och smak. Föreslår dock att du har lagt till innan tillagning!
Smaklig spis! Hälsningar Eva

Ingredienser 4 personer: Fiskfilé efter tillgång, ca 600 g Schalottenlök 2 st eller 1 liten gul lök Vitlök 1–2 klyftor Red Curry paste eller sweet chili sauce, 2–3 tsk om man vill ha lite sting. Tomatpuré 1–2 msk Olivolja 2 msk Potatis, fast sort, ca 5 st normalstora Morot 1 st Tomater 2-3 stora eller en burk hela tomater. Vatten 1 - 1 ½ l Vitt vin, torrt 2 dl Fiskbuljongtärning 2 st Umamibuljongtärning 1st Timjan 1 tsk torkad Salt och peppar Räkor ca 300 g eller andra skaldjur Crème fraiche eller Smetana Lime 1–2 Persilja, timjan, gräslök eller annat grönt | Gör så här: 1. Hacka lök och vitlök, skala morot och potatis, skiva i bitar. 2. Fräs löken i olivolja någon minut, lägg därefter i potatis, morot och tomatpuré. Fräs några minuter under omrörning. 3. Häll på vatten och smula ner buljongtärningar och timjan. 4. Hacka eller klipp tomaterna, häll i grytan. Salta och peppra försiktigt. 5. Låt småsjuda under lock i ca 20 minuter. Häll i vinet efter halva koktiden. 6. Rensa räkor, skär fisken i stora bitar. Sjud fisken sakta i den heta soppan, ca 3-6 minuter. 7. Smaka av med red curry paste eller sweet chili sauce eller bara mer kryddor. 8. Lägg i räkorna vid servering och strö över hackat grönt. Servera med en klick smetana eller creme fraiche, lime i klyftor och ett gott bröd. |